2009. október 12., hétfő

Naruto... menekül már valaki? :)

Üdv!

Elnézést a szokatlan címválasztásért, és azért is, mert eltérek az általános témáimtól. De leginkább azért kérek elnézést, mert tesztalanynak használok minden balsorsút, aki még sziporkázó egyéni stílusom, és színpompás témaválasztásaim ellenére is veszi a fáradtságot, hogy magához vegyen egy keveset gondolataimból a világháló ezen félreeső zugában. Meg szeretném próbálni, milyen az, amikor valaki értelmesen próbál írni egy populáris témáról. Eddig három stílusban olvastam megnyilvánulásokat róla:
-Hivatalos: a legritkább, leírja a fő jellemzőket, nem könyörül a gyengeségeknek, kiemeli a jó vonásokat (keveset talál), és egy ajánlót vagy intést rögtönöz a végére.
-"Rabid": "Agyamentülállatkirálytutkószupermindenekfeletti istencsászármindenhatóhúdeextráraszupersorozat mostazonnalnézdmegtetudatlansegg" Szerintem. :D
-Piszáklódó: "Namámilyenezmábuziseggnarancssárganindzsásgázkézmutogatósbigyóizé lyáójigéjboyhogyisvanezabaromságmán" Szerintem.
A célom, hogy leírjam a SAJÁT véleményem, mentes legyek az érzelmi kitörésektől, ne kerüljek egyik csoportba sem. Ja, igen, és hogy megmutassam, én mit tanultam ebből a történetből. Eddig. Kérem, aki előre érzi, hogy eza téma untatni vagy bosszantani fogja, távozzon, tökéletesen meg tudom érteni. :) (Utolsó figyelmezetetés: Nem viccelek, átkozottul hosszú és unalmas lesz!!!)
A mai témánk egy anime (Japán egyedülálló sítulú rajzfiljeinek közös megnevezése; jellegzetesség: nagy szemek, flexibilis karakterrajzolás, aktív érzelmi háttér). A "Naruto" címet viseli, és meglehetősen közismert. A népszerűség egyik fő oka, hogy az eredeti japán mellett angol és spanyol nyelven is készült szinkron hozzá; mindezt persze kellő (vagy túlzó) mennyiségű marketing támogatta meg. Míg az előbbiek egyszerűen nem hajlandóak a sajátjukon kívül másikakat elismerni; a másik csoport nem szokott hozzá az ilyesféle kultúrsokkhoz. Istenkém, bejött, van ilyen.
A magna (egyedi japán képregénytípus), amelyben a történet először formát nyer, Masashi Kishimoto műve. Róla csak annyit, hogy az ikertestvére is mangákat rajzol, szóval nem egyedi az elmebaj. :-) Az alapkoncepciónak: címszereplőnk Uzumaki Naruto (ford.: Spirális Örvény XD, vezetéknév és keresztnév a magyarral azonos sorrendben, végre egy nem-indogermán történet!) árva egy olyan világban, ahol a faluba szerveződött nindzsaklánok (bérgyilkosokból szerveződött szövetségek) a világ csaknem egyetlen hadereje. Megbízásból harcolnak, természetesen mindig a saját országuk hadseregét erősítik, ha egyszer háború van. Nem hangzik gyerekmesének, mégis eleinte úgy indul. Valahol a színfalak mögött az (eredeti, nem könnyített angol verzióban) igencsak véres történet nagyon is naiv, kivívva ezzel a legtöbb ellenző ellenszenvét.
Lássuk a szituációt: itt van ez a szerencsétlen srác, aki semmit nem tud a felmenőiről, nincs egyetlen barátja sem, ráadásul még hihetetlenül tehetségtelen is. Mindennek tetejébe még egy jótét lélek belezárt egy démonrókát is, hogy biztosan mindenki féljen tőle, és egyedül maradjon. Elképesztő akaraterő fejlődik ki benne tizenkét éves korára, azaz történetünk kezdetére. Elhatározza, hogy azzal áll bosszút az őt körülvevőkön, hogy mindegyiknél erősebb lesz. Semmi más célja nincs ezzel, csak hogy megmutassa, mire képes. Ahogy halad előre a történet, rengeteget változik, és ezt elsősorban azoknak az embereknek köszönheti, akikkel kalandjai során találkozik. Nos, rövid időn belül belekerül a nindzsák kegyetlen világába, és összefut néhány jó baráttal, és számos ellenséggel. A következőkben róluk (néhányukról) fogok írni. Csak a vele egykorúakról beszélek majd, mert velük kapcsolatbantaláltam érdekesnek a dolgok alakulását.
Uchiha Sasuke: Naruto csapattársa (három fős a csapat), a legendás Uchiha klán egyik utolsó leszármazottja. Őstehetség, az évfolyam legjobb diákja, a legtöbb lány odavan érte, a legtöbb fiú irigyli, mégis folyamatosan komor. Valójában ez az áldottnak tűnő fiú keserű és boldogtalan. Lehetett hat éves áfával, amikor a bátyja az egész klánját lemészárolta, csak őt hagyta életben. Két célja van az életében: elpusztítani a bátyját, és újjáépíteni a saját klánját. Ahogy a történet előrehalad, elhagyja a faluját, a nindzsavilág leggonoszabb hatalmaihoz fordul (konkrétan elkezdi végigjárni őket), hogy elég hatalma legyen a bosszúja beteljesítéséhez. Mostanra túl van a bátyja megölésén, de nem képes megállni. Keresi a bosszúja célpontjait, és soha nem ügyel a saját biztonságára. A viszonyuk Narutoval több, mint érdekes: egymás legjobb barátai, egymás riválisai, és egyben egymás tökéletes ellenpontjai. Amikor elhagyja a falut, Naruto esküt tesz harmadik csapattársuknak, hogy visszahozza. Nem tudni, melyikük az erősebb, és az Iliász óta közismert késleltetés ékes példáját követhetjük végig kettejük konfrontációja kapcsán immár kétszáz képregényfejezet óta. Minden valószínűség szerint kettejük összecsapása lesz a sorozat tetőpontja. Sasuke minden olyan dolognak a képviselője, ami rossz irányba vihet el valakit.
Haruno Sakura (ford.: Tavaszi Cseresznyevirág) : A csapat harmadik tagja. Az egész életét eddig egyetlen dolog határozta meg: az előbbi figurába szerelmes. Persze a főszereplőnk meg belé szerelmes, így elég sajátos szerelmi háromszög alakul ki. Sakura a történet elején minden szempontból gyenge. Ezen nincs mit szépíteni. A csapattársai tetteiből meríti a bátorságot, amivel lassan megtanul hasznosnak lenni azok számára, akik aggódnak érte, és egy idő múlva azt is eléri, hogy a régi riválisa, akire mindig felnézett, a segítségét kérje a tanulásban (amikor tanulásról, iskoláról beszélünk, szigorúan mágiáról és harcművészetekről van szó). Mostanra belekeseredett a szerelme elvesztésébe (talán ez rosszabb, mintha meghalt volna), és lassan eljut addig a gondolatig, hogy nem védheti többé szerelmét, aki áruló lett, és fel kell oldoznia Narutot az esküje alól, külöben őt is elveszíti. Sakura tetteit mindig a szeretet vezérli, lelke mélyén mindig is egy kislány, és mindig hisz benne, hogy a dolgok megjavulnak.
Gaara (Halál): Na, ha eddig tragikus sorsokról beszéltünk, elértünk a mélyponthoz. A srácba egy nagy hatalmú homokszörnyeteget zártak. Éppen ezért egy egyedi védőmechanizmusa van: újszülött kora óta bármilyen rá irányuló támadást akaratán kívül hárít a környezetben lévő homok. Visszaemlékezéseiből megtudjuk, hogy ez a homokburok elpusztította az anyját a születése közben (nem szeretném elképzelni a jelenetet). Egy ideig a nagybátyja nevelte, akihez nagyon kötődött, de amint az megbízást kapott a fiú megölésére, azonnal megpróbálta végrehajtani, persze a homokförgeteg elpusztította őt is. Gaara ebben a pillanatban döbbent rá, hogy az ő feladata szenvedést okozni, mivel másra (úgy hitte) nem is képes. Mindez addig tartott, amíg nem találkozott Narutoval (aki hasonló cipőben jár, csak éppen neki egy kilencfarkú tűzróka az albérlője), aki a barátai védelmében megvívott vele egy élet-halál harcot, és sikeresen ráébresztette vele Gaarát, hogy vannak értékek az életben, amiket érdemes megvédeni. Gaara mostanra eljutott addig, hogy az ellene kiálló Sasukének felajánlja a visszautat a fényhez. Igazság szerint ő azt képviseli, hogy mindig van visszaút, és senki sem született gonosznak.
Nara Shikamaru (Ha Szarvasfiú): Különös figura, még csak nem is főszereplő. Történetünk kezdetén az egyetlen tulajdonsága: lusta. 200-as IQ-ja ellenére sem képes megfelelő eredményeket produkálni, mert kényelmesebb aludni egy fa alatt, mint gyakorolni... Aztán a nyakába szakad a felelősség. Elköveti ugyanis azt a hibát, hogy egy vizsga idején nem hagyja magát legyőzni nőnemű ellenfeleitől, így kiderül, hogy jó képességei vannak, ha tervekről van szó. Megkapja első küldetéseit, mint csapatvezér. Ez kihat egész életére. Elkezd felelősségteljesen gondolkozni, és jelenleg a korosztályának legkomolyabb tagja. Amikor legutóbb ügyködött, elpusztított egy ellenfelet, aki korábban azt is túlélte, hogy lefejezték, és persze nagyságrendekkel erősebb volt nála. Különös jellemfejlődését minden valószínűséggel annak köszönheti, hogy a rajzoló kedvenc szereplője. ^^"
Rock Lee (No comment...): Lee az a figura, akihez képes Naruto elbújhat tehetségtelenség terén. Az eddig felsorolt szereplők mind bírtak valamiféle varázserővel (Shikamaru az árnyékok segítségével képes béklyóba kötni ellenfeleit, Sakura kiválóan gyógyít, Gaara a homok ura, Sasuke képességei jórészt a tűzhöz, és hipnotikus erővel bíró szemeihez kapcsolódnak). Ő képtelen mozgósítani belső energiáit, ezért elhatározta, hogy olyan szintre fejleszti harcművészeti tudását, hogy még így is egyenrangú legyen a harcban "tehetséges" társaival. Legfőbb célja, hogy egyszer legyőzhesse csapattársát és egyben legjobb barátját, Hyuga Nejit. Ha tartósan követjük a történet fonalát, el kell ismernünk, hogy Lee képes megfelelni az önmaga által támasztott követeléseknek; meg kell hagyni, nem egyszer az életét kockáztatja ezért a célért. Olyan, mint egy fegyver nélküli katona a csatában. Lee fő erőssége a kitartás, ez határozza meg egész jellemét.
Hyuga Neji (Nap Spirál): Újabb tragikus sors készenlétben, de ez a nindzsák világa. Neji klánja kegyetlen szabályokra épül. A lényeg az elsőszülöttek, így a tiszta vérvonal védelme, így a család "kevésbé értékes" tagjait az uralkodó családtagok speciális mágikus béklyókkal látják el, megakadályozandó a lázadást, és persze az alárendelt családtagoknak kötelességük életüket áldozni a család fő ágának védelmében, ha úgy hozza szükség. Neji apja is így járt, az ikertestvére helyett kivégezték a falu és testvére megmentésének érdekében (feleslegesen). A gének különös játékaként azonban a fiúban erősebben van jelen a család vérvonalának minden pozitív tulajdonsága, mint a család főágának bármely tagjában. Neji történetünk elején a sorsával küzd, mint a kalitkába zárt főnixmadár. Naruto tépi el kizárólag az elméjében létező láncait, azzal, hogy sikerült legyőznie a nála sokkal erősebb Nejit; ezzel Neji értelmezésében "legyőzi a sorsot". Neji innentől nem hiszi többé, hogy a jövője megváltoztathatatlan. Mindezek ellenére Neji továbbra is elfogadja a sors döntéseit, és zokszó nélkül elvégzi, ami feladatot az élet rászab.
Hyuga Hinata (Nap Fénye): Neji unokatestére, ugyanazon család főágából, szinte minden tehetség nélkül. Halkszavú, gyenge lány, az apja gyakorlatilag kitagadja, mert nem képes megfelelni a család kemény elvárásaink. Hinata valószínűleg feladná, ha nem lenne a faluban Naruto, akire világ életében felnézett, mert képes küzdeni a sorsa ellen, és akkor is feláll, ha századszor taszítja földre a világ. Így viszont lassan összeszedi magát, és lassan megtalálja azt a harcstílust, ami megfelel adottságainak. De ami ennél is fontosabb, megtalálja a saját bátorságát. Naruto iránt érzett tisztelete persze lassan szerelemmé növi ki magát, ez már majdnemhogy mellékes a történet szempontjából. Hinata elsődleges erőssége a hit, ebből meríti erejét. Hisz önmagában, hisz a társaiban, hisz Narutoban, még az unokatestvére szabad akaratában is, aki kis híján megöli dühében, amikor ezt közli is vele.
Naruto Uzumaki: Nos, a főszereplő a végére. A bajkeverő kölyök a történet folyamán lassan férfivé érik. Jelenleg persze még csak tizenhat-tizenhét éves, de már nagyságrendekkel komolyabb, mint eleinte, ami nem is csoda az őt ért hatásokat figyelve. Számos esetben harcolnia kell újonnan szerzett barátjaival, mégpedig életre-halálra. Ja, igen: mind a mai napig nem ölt meg senkit, pedig rengeteg harcon van túl, és pillanatnyilag a falu legerősebb harcosa, amiből következik, hogy a legerősebb ellenfelekkel is kerül szembe. Amint láthattuk, a világ, amiben él, meglehetősen kegyetlen. Megesküdött, hogy ezen változtatni fog, és békét hoz a világba. Az ő ereje az akaratában rejlik, amivel mindig jót akar tenni. Az akaratában, amivel szembeszáll a nálánál erősebb csapattársával, hogy megvédje azt önmagától; amivel kis híján megölt barátja vérébe markolva bosszút esküszik a nála szintén sokkal erősebb ellenfelének, hogy a végén még az ellenfelét mentse meg saját őrületétől; amivel a mestere gyilkosának szemébe mondja, hogy nem képes őt megölni, bármennyire szeretné; vagy éppen ötödször áll fel vert helyzetből, hogy bebizonyítsa, nem vesztes. Hogy miért rohangál narancssárga dzsekiben üvöltözve? Mert nem nindzsa. és nem is akar az lenni, ha ehhez kegyetlenné kell válnia.
Szándékosan nem ejtek szót a komolyabb csatákról, és a viszonylag jó rajzolásról. Nem vagyok rajzoló, nem vagyok katona. De ember vagyok. Érdekes karaktereket fedeztem fel a történetben, ezért követem továbbra is mind mangában, mind animében.
Amikor először hallottam róla, azt mondtam: "Na, megint egy baromság, majd megnézem, milyen, ha levonult a mánia." Úgy is volt, vártam másfél évet, és elkezdtem nézni a sorozatot, majd olvasni a képregényt. Találtam benne valamit, ami tetszett. Egyszerűen tetszik, úgyhogy csak figyelemmel követem, néha utánaolvasok dolgoknak, amik ezzel kapcsolatosak. Persze nem vagyok elfogult: nem tetszik, hogy az animét olyan szinten telenyomták a mangából kimaradt részletekkel, hogy lassan filler-túladagolásban fog kimúlni, és nem tetszik a túlzott hírverés sem körülötte. nem is lesz a kedvenc sorozatom, akármilyen jól is fejezik be. De ettől függetlenül a történet érdekes marad (számomra legalábbis).
Tudom, hogy senkinek nem keltettem fel az érdeklődését, és az előítéleteket sem töröltem el, de talán megmutattam egy kicsit más perspektívából egy roppantul elcsépelt dolgot. Köszönöm azoknak, akik végigolvasták.

Jó éjszakát mindenkinek!